EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Energianvändning: Ram för regler om märkning

Energianvändning: Ram för regler om märkning

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) 2017/1369 om energimärkning

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

I förordningen anges grunderna för märkning av energirelaterade produkter, som innebär att standardiserad information ges om produktens energieffektivitet – samt användningen av energi och andra resurser – för att hjälpa konsumenterna att fatta köpbeslut. Förordningen gäller inte för begagnade produkter, med undantag av produkter som importerats från ett land utanför EU, eller för transportmedel.

Den upphäver direktiv 2010/30/EU.

VIKTIGA PUNKTER

Alla energirelaterade produkter kommer att vara försedda med etiketter med en ny, uppdaterad och tydligare skala från A (mest effektiv) till G (minst effektiv). Detta system kommer att ersätta det tidigare systemet med märkningen A+++ till G, som inte räcker till eftersom mer energieffektiva produkter har tagits fram. Det ställs även krav på att ett produktinformationsblad ska tillhandahållas.

Europeiska kommissionen kommer att skalrevidera etiketter som redan användes före den 1 augusti 2017, det vill säga att etiketterna kommer att anpassas så att de stämmer överens med den nya förordningen.

Kommissionen antar en separat delegerad akt för varje specifik produktgrupp för att komplettera förordningen. I den delegerade akten fastställs närmare krav för märkning av specifika produktgrupper om

  • produktgruppen har betydande potential att spara energi,
  • likvärdiga modeller inom produktgruppen har prestandanivåer som skiljer sig åt i betydande grad,
  • detta inte har någon betydande negativ inverkan på produktgruppernas prisnivå eller totala kostnader.

I delegerade akter för specifika produktgrupper anges bland annat följande:

  • Den specifika produktgrupp som ska omfattas av de närmare märkningskraven.
  • Etikettens utformning och innehåll, inklusive en skala från A till G som visar energianvändningen, som bör vara enhetligt utformad för de olika produktgrupperna.
  • Annan information som framhäver produktens energieffektivitet.
  • Om så är lämpligt, en hänvisning på etiketten som anger vilka produkter som är energismarta, det vill säga som kan ändra och optimera sina förbrukningsmönster.
  • De mät- och beräkningsmetoder som ska användas för att fastställa vilka uppgifter som ska anges på etiketten och i produktinformationen, inklusive definitionen av energieffektivitetsindex (EEI).
  • Utvärderingsdatum och datum för en eventuell revidering av den delegerade akten.
  • Skillnader i energiprestanda i olika klimatzoner.

Leverantörerna och återförsäljarna är skyldiga att

  • visa produktens energieffektivitetsklass och den skala av klasser som finns tillgängliga på etiketten,
  • samarbeta med marknadskontrollmyndigheterna och omedelbart vidta åtgärder för att åtgärda bristande överensstämmelse med kraven,
  • inte visa andra uppgifter som sannolikt kan vilseleda kunderna om energianvändningen när det gäller produkter som omfattas av delegerade akter,
  • inte visa etiketter som efterliknar de etiketter som föreskrivs i denna förordning när det gäller produkter som inte omfattas av delegerade akter eller produkter som inte är energirelaterade.

Återförsäljare, även återförsäljare via internet, måste visa den etikett som tillhandahålls av leverantören och göra produktinformationsbladet tillgängligt för kunderna på försäljningsstället.

Kommissionen kommer att upprätta en databas för registrering av produkter för att

  • bistå marknadskontrollmyndigheterna när de utför sina uppgifter, inbegripet genomdrivande av lagstiftningen,
  • förse allmänheten med information om produkter, deras energietiketter och produktinformationsblad,
  • förse kommissionen med uppdaterad information om energieffektivitet så att den kan se över energimärkningen.

Genom databasen kommer allmänheten att kunna ta del av produktetiketter och informationsblad. På så sätt blir det enklare att jämföra energieffektiviteten hos hushållsapparater.

Enligt förordningen måste tillverkarna även informera konsumenterna om en uppdatering av programvara eller fasta program (programvara som finns inbyggd i hårdvara och fungerar som gränssnitt mellan hårdvaran och operativsystemet, t.ex. på en smarttelefon eller en dator) skulle kunna minska produktens energieffektivitet. Förordningen förbjuder användningen av ”manipulationsanordningar”, som ändrar en produkts prestanda under provningsförhållanden.

Senast den 2 augusti 2025 kommer kommissionen att utvärdera tillämpningen av denna förordning och överlämna en rapport till Europaparlamentet och rådet.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Förordningen gäller sedan den 1 augusti 2017, utom leverantörernas skyldigheter avseende produktdatabasen, som gäller från och med den 1 januari 2019.

BAKGRUND

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1369 av den 4 juli 2017 om fastställande av en ram för energimärkning och om upphävande av direktiv 2010/30/EU (EUT L 198, 28.7.2017, s. 1).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG av den 21 oktober 2009 om upprättande av en ram för att fastställa krav på ekodesign för energirelaterade produkter (EUT L 285, 31.10.2009, s. 10).

Fortlöpande ändringar av direktiv 2009/125/EG har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet: Europeisk strategi för energitrygghet (COM(2014) 330 final, 28.5.2014).

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Regionkommittén och Europeiska investeringsbanken: En ramstrategi för en motståndskraftig energiunion med en framåtblickande klimatpolitik (COM(2015) 80 final, 25.2.2015).

Senast ändrat 27.06.2018

Top